Csoda Poca és Csoda Csini
 Tengerimalac és Csincsilla Tenyészet

 

Egészségvédelem: A csincsilla két dologra igazán érzékeny, a hőmérsékletre és a huzatra. A csincsillák a legtisztább, legbarátságosabb kisállatok közé tartoznak, és naponta fürdenek! Persze nem vízben, hanem egy speciális kvarcmentes homokban. Soha ne feledkezz meg a porfürdőről! Cserébe a csincsilládnak jó lesz a közérzete, gyönyörű tiszta és fényes lesz a bundája. A tengerimalachoz és nyuszihoz képest, elég keveset ürítenek, így az almot hetente 1-2x elég cserélni alattuk.

  

 


Betegségeik

 

Hasmenés

TünetHa a csin ürüléke hasmenéses - vagyis lágy, folyékony rosszabb esetben vizes -, annak oka valószínűleg a nem megfelelő, esetleg romlott táplálék, a futtatáskor megevett káros anyag, rossz higiéniás körülmények a ketrecben, fertőzés vagy paraziták, esetleg az egyik tápról a másikra történő hirtelen átállás.

Tennivalók: Minden jutalomfalatot és csemegét szüntess meg, ne adj neki zöldségeket. Szigorú diéta, ketrectakarítás (fertőtlenítés) és mindenképp állatorvos!

 

Fogproblémák

Tünet: A fogproblémát törés vagy helytelen táplálás is okozhatja. De ha veleszületett akkor örökletes. A csincsilla 

nem eszik rendesen, nem használja fogait, nyáladzik, fogy.

Tennivalók: Állatorvos! Valamint addig pépesített eledellel kell etetni. Vitaminkúrával erősíteni.

Az egészséges, megfelelően táplált csini fogai narancssárgák. Ha a fogak fehérek, az mindenképp vitaminhiányra 

utal.

A fogak növekedésében is előfordulhat rendellenesség, ilyenkor a csini először csak nem eszik, kedvetlen, később elkezd fogyni, nyálzani, némely esetekben az orra is folyik, szörcsög. Ezek a tünetek általában fogproblémára utalnak. Egy röntgennel megállapítható, hogy mi a probléma, mennyire súlyos, ha valóban a fogakkal van baj, akkor elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. A csini fogát lereszelik vagy lecsípik, de ezzel a probléma nem múlik el, az esetek többségében újra előjön, és további kezeléseket, műtéteket igényel a fogak rendben tartása. Van, amikor havonta, van, amikor csak fél évente vagy évente kell orvoshoz menni vele, ez csinenként változó. Sajnos a fogprobléma örökletes, a fogbeteg állatokat ki kell venni a tenyésztésből, és az utódokat sem szabad tovább tenyészteni! 

 

   

 

Vakarózás, szőrhullás, bőrgombásodás

Esetenként előfordul, hogy a csincsillán egy kisebb foltban hirtelen (1-2 nap alatt) eltűnik a szőr, alatta a bőr kipirosodik és hámlik is. Először egy pici, kb fél körömnyi területen kezdődik a szőr eltűnése, de ha kezelés nélkül hagyjuk, akkor ez a terület csak nagyobb lesz, illetve probléma még az is, hogy a gomba a többi állatra, illetve az emberre is átterjedhet közvetlen érintkezéssel. Tehát ha ilyen szőrmentes foltot látunk a csinin, akkor kezdjük el a gomba ellenes kezelést minél hamarabb!

A gombás fertőzést leggyakrabban másik állattól kaphatja a csincsilla, általánosan 8-10 napig tünetmentesen hordozza, és utána kezd el ritkulni és kihullani a szőre.

Az érintett területet Canesten oldatta kezeljük napi 2-3 alkalommal, és a csini fürdőhomokjába keverjünk gombaellenes hintőport. A hintőport a többi állat fürdetőjébe is tehetjük megelőzésképpen. Ha pár nap alatt nem tapasztalunk semmilyen javulást, akkor mindenképp vigyük az állatot állatorvoshoz, aki bőrkaparékból meg tudja állapítani, mivel állunk szemben.

A gombás állatnál a kezelés megkezdése után kb. 2 nappal a szőrhiányos folt növekedése megáll, és a bőrről a hámló darabok lassan eltűnnek. De a kezelést ne hagyjuk még abba, az eset súlyosságától függően 1-2 hétig mindenképp folytatjuk. Később a bőr egyre szebb lesz, visszanyeri rózsaszínű színét. Mielőtt a szőr elkezd visszanőni, a bőr sötét lilás színű lesz (standard vagy egyéb színes állatoknál, kivéve a fehéret), és innen számolva 1-2 napon belül előbújnak az első kis pihék is.

A gombás csini immunrendszerét is „tuningolhatjuk”, így segítve a szervezetet a gyógyulásban. Erre vannak olcsóbb és drágább vitaminkészítmények is, a legjobb a Vetri DMG nevű folyadék, amit szívesen nyalogatnak el az állatok a pipettából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Görcsök

Oka lehet: B-vitamin hiány, hőguta, stressz, bélbetegség, helytelen táplálás.

Tennivaló: Megfelelő tartási körülményeket kell biztosítani, a csinit kevés stressz érje, a görcsök idejére a futtatást is mellőzzük, állatorvos minél előbb és vitaminkúra.