Csoda Poca és Csoda Csini
 Tengerimalac és Csincsilla Tenyészet

Tartás: Ideális hőmérséklet nekik 15-25°C, így kizárólag lakásban tarthatóak. Mivel a csincsillák mozgásigénye  nagyon nagy, nagy méretű és főleg magasságú ketrecben kell tartani őket! A lényeg, hogy minél magasabb legyen min. 50x50x80cm. Naponta ki kell engedni futtatni, de a rág, ezért a fürdőszobai, konyhai séták a legpraktikusabbak. A csincsilla alapjában véve éjszakai állat! Persze ez nem jelenti azt, hogy a csincsilla nap közben nem érdeklődik a külvilág iránt. Ha zacskózörgést vagy kekszropogást hall, azonnal felébred, és keresgélni kezd. 

                                          

 

Milyen nemű a csincsillám?

A csincsillák nemének megállapítása nem bonyolult. Az állatot egyik kezünkkel óvatosan a hasa alatt megfogjuk, a lábait is támasztjuk, a másik kezünkkel megemeljük a farka tövénél megfogva. Alulnézetből láthatjuk a végbélnyílást és egy szarucsapot. A szarucsap a nőstényeknél is megtalálható, ezért csalóka a dolog. De a nemek közötti különbséget a szarucsap és a végbélnyílás közötti távolság mutatja. A nőstényeknél nagyon közel van, szinte egymás tövében, míg a hímeknél 1-1,5 cm távolság van közötte. 

 

(nőstény) nosteny       bak (bak)

 

 

Mennyire szapora állatok?

A rágcsálókhoz képest nem olyan szaporák. Egy nőstény csini egy évben 2, maximum 3 almot szül, a pici létszáma pedig általában 1-2 db, extrémebb esetben 3-4 is lehet, de itt már be kell segíteni a mamának az etetésben, mert a legkisebbet a nagyobbak nem hagyják szopni, és ez a pici legyengüléséhez, elpusztulásához vezet.

 

Hány évig él a csincsilla?

Egy egészséges állat, rendes tartási körülmények között kb. 15 évig él.

 

Tarthatom egyedül a csincsillámat?

A csincsillák társas állatok, eredeti élőhelyén hatalmas kolóniákban élnek. Ezért semmiképp nem javaslom egy csincsilla tartását. Ha egyedül van a csincsillánk és nem foglalkozunk vele eleget (napi szinten 3-4 órát), akkor az állat depresszióssá válhat, ebből adódóan kedvetlen, étvágytalan lesz és el is pusztulhat.

Azért hogy elkerüljük a szaporulatot válasszunk csincsillánknak azonos nemű társat, aki egész nap vele lehet. Felnőtt állat mellé egy bébi beszoktatása a legegyszerűbb, de idővel másik felnőttet is elfogad. A legegyszerűbb megoldás azonban előre tervezni és egy egynemű testvérpárt választani. Így elkerülhető az összeszoktatással járó stressz az állatnak, illetve az elválasztást is jobban viseli, ha a testvére vele marad.

 

 

 

 

Balesetek

A csinek nagyon kíváncsi állatok, ezért ha nem figyelünk oda, könnyen bajba sodorják magukat. Sok olyan rémtörténetet hallani, hogy a csini elrágta az elektromos vezetéket és megrázta az áram, vagy beleesett a vízbe, esetleg megrágta valamelyik szobanövényt, netán leesett valahonnan, beakadt, vagy beszorult. Az esetek többségében megelőzhető a baj. Ha kiengedjük az állatot, legyünk körültekintőek, pakoljunk el mindent, ami nem neki való, vagy kárt okozhat a csiniben. És soha ne hagyjuk szabadon a csinit ha nem vagyunk vele!

Ha már megtörtént a baj, akkor mérlegeljük a helyzetet. Ha nem nagy a baj, vagy inkább csak az ijedtség a nagy, akkor tegyük vissza a csinit a helyére, had nyugodjon meg, és figyeljünk rá, hogy valóban nincs-e komoly baja. Ha nagyobb baj van, pl. evett egy mérgező növényből, magasról leesett, láthatóan rosszul van, azonnal vigyük állatorvoshoz. Ha eltört valamije, akkor az orvos tudja kezelni, bekötözni, sínbe tenni, netán összecsavarozni a csontokat. Nem egy olyan csiniről hallottunk már, akinek beakadt a lába a ketrecbe, létrába, rácsos polcba, és össze kellett csavarozni. Hála a gazdinak, és az orvosoknak, ezeknek a csineknek a többsége azóta is boldogan él, maradandó nyom nélkül!

 

 

Bevásárló lista, mielőtt hazavinnéd az új kedvencedet: 

  • megfelelő méretű ketrec (minél nagyobb annál jobb)
  • a ketrecbe polcok, ágak
  • búvócső vagy házikó
  • önitató és etető edény
  • alom
  • széna
  • táp
  • speciális csincsilla homok
  • "homokozó" edény ( pl. 5 literes befőttes üveg)