Csoda Poca és Csoda Csini
 Tengerimalac és Csincsilla Tenyészet

Gondozás és egészség

 

A tengerimalac egészsége a helyes tápláláson túl: emberi törődés, fajtatársaival való élet, betegségek elkerülése. Ennek eredménye egy kiegyensúlyozott, okos, boldog tengerimalac.

 

Szőr-, karom- és fogápolás

 

                  

Szőrápolás

A rövid szőrűekkel ellentétben,a  hosszú szőrű tengerimalacokat naponta fésülni kell. Ezzel megelőzhetőek a csomók, a szőr filcesedése. A fésüléshez ritka fogú, puha kefét érdemes használni. Mindig szálirányba történjen a fésülés, a malacnak ne húzzuk a szőrét. Ha csomós találunk, akkor azt próbáljuk kézzel szétszedni, ha a filcesedés olyan fokú, hogy ez nem sikerül egyszerűbb kivágni óvatosan a csomót. A szőr gyorsan újból nő.

 

Fogápolás

Mint ahogy a karmok, a fogak is folyton nőnek egy tengerimalacnál. Így azokat rendszeresen koptatniuk kell. 2-4 hetente ellenőrizzük tengerimalacunk fogait. Akkor egészségesek ha csak éppen érintkeznek egymással. Fontos, tudni, hogy ha a tengerimalac nem kap elég ásványi anyagban gazdag élelmet, fennállhat a fogtörés veszélye. Fontos, hogy malacunk fő tápláléka a széna legyen, ez nem csak a beleket , de a fogakat is ápolja.

 

Fogászati problémák fő okai:

- veleszületett

- traumás sérülés (ütés, leesés)

- állkapocs deformitás, állkapocsképződés zavarai

- metabolikus csontbetegség

 

Karomápolás

A tengerimalacok karma folyton nő, a természetes életmóddal ellentétben a lakásban, ketrecben, nem kopnak elég gyorsasággal a karmok, így ezeket célszerű gyakran vágni. A lábat tartsuk stabilan és az áttetszőbb hosszúra nőtt szarurészt távolítsuk el, ehhez használjunk karomvágó ollót. Fontos a rózsaszín vagy sötét színű élőszövetbe nem szabad belevágni, valamint a karom növésével megegyező szögben vágjunk.

 

 

Egészségvédelem és prevenció

 

Amikor különösebb jellemző tünetet nem látunk (mint az orrfolyás vagy hasmenés), de mégis betegségre kell gyanakodni:

- a tengerimalac nem eszik vagy csak jóval kevesebbet mint szokott

- egyáltalán nem vagy túl sokat iszik 

- gubbaszt, csak ücsörög rosszkedvűen

 

A stressz és ellenálló képesség- avagy mi befolyásolja a betegségek kialakulásának esélyeit

A leggyakrabban az ellenálló képességet romboló és stresszt növelő okok:

  • túl nagy ammóniatartalom vagy páratartalom

  • túl hideg vagy meleg levegő

  • hideg ivóvíz

  • huzat

  • penészes, romlott takarmány

  • koplaltatás

  • hosszan tartó, fárasztó szállítás

  • hangzavar

  • hirtelen takarmányváltás

  • helytelen higiéniai körülmények

 

 

Emésztési zavarok

A tengerimalacoknak lehetnek emésztési gondjaik. Tünetek: felfújódás, rossz kedv, kevés mozgás, nem igen vagy egyáltalán nem eszik, nagy a hasa, hasmenése van, duzzog/gubbaszt, nincs széklete vagy vizelete. Leggyakoribb a kicsit lágyabb, egyszeri, puha széklet, ez esetben diétára kell fogni malacunkat és több szénát etessünk vele, plusz persze állatoknak gyártott probiotikum adása a megoldás! Ha hasmenés, több lágyabb ürülék, gubbasztás, nem evés vagy rossz kedv észlelhető azonnal fordulj állatorvoshoz! 

Probiotikum bármelyik állatpatikában beszerezhető (általában nyulaknak gyártott), de netpatikából és állatwebáruházakból is rendelhető. Az alábbi probiotikumokat ajánlom: Bio-Lapis por, Fibreplex paszta, Probios por, Biotics, ErceFlora duo.

Nagyon fontos az emésztésre ügyelnünk és mindig tartsunk otthon probiotikumot!

 

 

A tengerimalac lelki egészsége

Fontos, hogy minden nap törődjünk malacunkkal. Könnyen barátságot alakíthatunk ki velük, ha kezünkből etetjük őket. Első napokban csak halkan beszéljünk hozzájuk! Várjuk meg, míg ők közeledik hozzánk. A nevüket sűrűn ismételjük etetés/játék közben. 1-2 hét alatt már tudni fogják, hogy hívják őket, ha étellel csalogatjuk magunkhoz rendszeresen. Sok tengerimalac ketrecbe zárva éli le az életét, mivel a gazdi kezdeti lelkesedése később sűrűn alábbhagy. Természetesen vannak ellenpéldák, de jól gondoljuk meg fel vagyunk-e készülve rá és vállaljuk-e a felelősséget akár 6-8 éven át. Ez nem plüss vagy játék, ő egy élőlény.  

Tehát naponta legalább 1 óra szabad futkározásra és emberi törődésre (és persze fajtatársakra) van szükség ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, egészséges és szocializált tengerimalacod legyen. Előfordulhat, hogy odapiszkít valahova, megrág valamit, így nevelésre, időre és sok játékra is szüksége van. Ha ez sem rettent el: IRÁNY MALACOZNI...

 

Stressz
A tengerimalac ellenálló képességét csökkenti a stressz, mivel sajnos a tengerimalac nagyon érzékenyek erre. Stresszt okozhat az utazás, leválasztás, költözés, de hangzavar is például. Tehát mikor hazavisszük a tengerimalacunkat nagyon legyünk türelmesek és csendesek az első napokban. Persze simogathassuk, rendszeresen érintkezzünk vele, de ezt lehetőleg nyugodtan. Ezért is rosszak a kereskedések, ahol sűrűn hangos bevásárlóközpontok, sűrű idegenekkel való találkozás, zsúfolt ketrecek vagy netán akváriumok fokozzák annak esélyét hogy a malacka ellenálló képessége csökkenjen, így könnyebben megbetegszenek. 

 

 

Ha ügyesek vagyunk, azaz megfelelő a táplálék és annak összetétele,  minden higiéniai feltételnek megfelelünk, eleget teszünk a tengerimalac testi/lelki egészségért akkor a tengerimalac 6-8 évig velünk lesz. Ritka esetben akár ennél tovább is. Tehát tegyünk meg mindent értük!

 

Valamint senkinek sem javaslom kizárólag az önálló/otthoni gyógyítást, amint tudsz mindenképp fordulj állatorvoshoz, minden panasz esetén!