Csoda Poca és Csoda Csini
 Tengerimalac és Csincsilla Tenyészet

 

Tenyészet, választás

Fontos, hogy megtaláld a megfelelő tenyészetet, ha hosszú életű, egészséges és szép tengerimalacot szeretnél. Legalábbis ennek megadd a legnagyobb esélyt. Ahol koszosak a ketrecek, vastagon szennyezett az alom, betegek az állatok vagy kis helyre rengeteg állat van bezsúfolva az nem az amit keresel. Ezért ha nem tudsz személyesen elmenni, mindenképp kérj vagy keress képet a tartási körülményekről.

Az állatkereskedéseket és szaporítókat nem javaslom, hisz a tengerimalacok genetikai betegségektől mentes szaporítása  széleskörű ismereteket igényel. Valamint a forgalmas kereskedések, zsúfolt ketrecei nagyon stresszelik a kisállatokat, arról nem is beszélve, hogy nagy eséllyel viszünk haza valami élősködőt is.

A tengerimalacok kiválasztása során figyeljünk, hogy: élénkek legyenek, bőrük és szőrük tiszta és egészséges legyen, foguk egyenes és rövid legyen, szemük és fülük váladékmentes és szagtalan, testük legyen tömör és inkább vaskos. Az új családtag inkább álljon közel a szívünkhöz, mintsem pl. színe alapján döntsünk, hisz új családtag lesz nem tárgy. Sűrűn előfordul Nálunk, hogy személyesen teljesen mást választanak a látogatók, mint amit a számítógép előtt kiválasztottak. A tengerimalacokról lehet jó és rossz képet is csinálni, így tényleg talán a személyes találkozó vagy videó felvétel segítheti a választást.

 

 

Felkészülés, látogatás

Mielőtt felkeresed a tenyészetet akár személyesen akár levélben, előtte érdemes mindent elolvasni a honlapon és a többi tengerimalacos fórumon, oldalakon. Mivel sokkal nyugodtabb egy tenyésztő, ha egy kisállat felkészültekhez, jó helyre kerül. Őszintén sokszor rémisztő a gazdik felkészületlensége, a személyes találkozókor derül ki, hogy még azt sem tudják sokan mit eszik egy tengerimalac. Mi persze teljes tájékoztatást nyújtunk mindenről, de szeretjük ha a gazdik is fektetnek bele ennyi energiát, - saját érdekükben is - hogy tudják is mit vállalnak. Szomorú, ha később derül ki, hogy nem is erre számítottak.

Aki csendben ülő, ici-picinek maradó, rögtön szófogadó, mozdulatlan kisállatot szeretne, akkor olyan nincs :) A tengerimalac időt és nevelést igénylő háziállat, mint minden más. Ha sokat foglalkoznak vele, akkor kezes lesz és bújós. Ha keveset akkor félős.

Tehát lehetőleg előre tájékozódjunk a tartásról, annak érdekében, hogy hosszú és boldog legyen az együtt töltött idő.

Természetesen nem kell előre szó szerint megtanulni mindent, felmerülhetnek kérdések, csak az alapokkal legyünk tisztában. (Nyugodtan írd össze a kérdéseid látogatás előtt.)

A látogatáskor kérünk mindenkit, akinek már más háziállata van vagy a látogatás előtt más állattal érintkezik, hogy fertőtlenített kezekkel és tiszta ruhákban érkezzenek. Mivel a látogatás során könnyen behurcolhatóak az állományba a vírusok, baktériumok a ruhán és kezeken. Ha valakinek már van tengerimalaca és az éppen beteg kérem halassza a látogatást akkora mire a másik állat felépül. Saját állatot kérjünk semmi esetre se hozzanak el.  

Szeretnénk, ha látogatáskor a ketreceket a gyerkőcök nem ráznák és nem kiabálnának. Ez csak azért fontos, mert a tengerimalacok félnek az idegenektől, így stresszként éri őket, ha idegenek zsongnak körülöttük rendszeresen és mivel nálunk sűrű a látogatás, így ez gondot okozhat. Kérésre szívesen veszünk ki malacot bárkinek, megtanítjuk a kicsiknek is a malacok fogását és emelést. A kiválasztott kicsiket meglehet fogni és simogatni természetesen. Tehát gyerekeket nyugodtan hozzanak, próbálunk mindenben segítséget nyújtani az előkészületekben és a választásban.  

Hazavitel

Mikor már a kicsi hazavitele aktuális és jön az új gazdi vagy valamelyik másik városban találkozunk az átvételkor, akkor kérjük hozzon magával mindenki tengerimalac vagy más kisállat hordozót, benne egy kis alommal és szénával. Az átvételkor minden felmerülő kérdésre válaszolunk, szívesen megmutatjuk, hogy kell kézben tartani a malacokat és hogy kell ápolni, valamint a tengerimalackán kívül származási lapot, tartási útmutatót és 0,5 kg eledelt is haza vihet a gazdi.

Még a tengerimalac előtt vagy vele együtt kell hazavinni minden felszerelést. Szükség lesz egy nagy ketrecre, itatóra, etetőtálra, szénatartóra, alomra, eledelre, szénára, alomtálcára, búvóhelyre, játékokra, fekvőhelyre. 

Otthon első pár nap mindenképp csendre és nyugalomra lesz szüksége, hogy megszokja az új helyét és az új szagokat, embereket. Bármilyen nehéz is lesz, mindenki érdeke, hogy később kezes és nyugodt állat legyen. Ezt követheti kézbevétel és kiengedés.

 

Testbeszéd, tanulás, érzékelés és hangok

Ha azt szeretnénk, hogy malackánk értelmes, okos állat legyen, akkor jutalmazással taníthatjuk a nevétől kezdve, a trükkökig mindenre. Ezt a legjobb és leggyorsabb fiatal korban már elkezdeni. A tanításkor különítsük el rövid időre társaitól az éppen tanított tengerimalacot. Napi 2-3x is érdemes rövid ideig gyakorolni. A sok gyakorlás, türelem és finom falatok meghozzák az eredményt.

A tengerimalacok nyelve sokkal összetettebb, mint a legtöbb ember gondolná. Számos hangot magába foglal, bizonyos hangok csak bizonyos testtartásokkal együtt jár.

 

Hangok és jelentésük

Hangadás Jelentés
Halk mormolás Elégedettség, az állat jól érzi magát. A testtartás laza.
Halk visítás Elégedettség, jó közérzet.
A halk és hangos visítás váltakozása Jellemző fajtársak keresésénél, valamint ha elégedetlen, valami nem tetszik.
Halk sivítás Alázat jele, a test kissé fölhöz simul.
Mély csattogás Nyugalmat és csendet szeretne, ilyenkor mindig a zajforrás felé néz.
Erősödő, majd gyengülő csattogás Figyelmeztető hangok, közben fejét felemeli.
A hím ismétlődő csattogása, kurrogása Ha egy nőstény közeledik, testét kinyújtja, toporog, udvarol.
Halk csipogás A fiatal kicsik anyjukat keresik.
A fütyülés és sivítás keveréke Elutasítás, nem tetszés jele.
Hangos fütyülés, sivalkodás Jellemzően akkor füttyögnek ha megjelenik a gazdájuk, hűtő ajtó nyílik vagy zacskó csörög, azaz a táplálék kérés hangja.
Fütyülés ugrálva A féktelen jókedv hangja.
A fogak csattogtatása Fenyegető jelzés, lábak megfeszülnek. 

 

A vadon élő tengerimalacokkal szemben, a házi tengerimalacoknál határozott harapási gátlás alakult ki. Még ha nem túl finoman is fogjuk meg őket vagy félelmet éreznek akkor sem harapnak szinte soha. Nagyon ritka és remélhetőleg elő sem fordul, hogy halálfélelem vagy erős fájdalom válthat csak ki ilyet.

 

Jellemző viselkedésformák

Viselkedés Jelentése
Fülek nyalogatása, óvatos rágcsálása Az összetartozás erősítése, a másik állat vigasztalása.
Fogak kimutatása Fenyegető jelzés.
Szőrborzolás Izgalmi állapot vagy imponáló tartás.
Megmerevedés ijedtség, félelem.
Felágaskodás Környezet figyelése, kíváncsiság, élelem kérése.
Ugrálás, pattogás Bohóckodás, jó kedv.

 

  Helytelen tartási körülmények

 Malacok élete a Csoda Pocánál

 Hazavitel