Csoda Poca és Csoda Csini
 Tengerimalac és Csincsilla Tenyészet

Elhelyezés

 

 

A tengerimalac házon belül tartandó, kivinni csak jó időben ajánlott (sem kánikulában, de 15°C alatt sem). Általános tévhit, hogy a szobában büdös az állat. Az alomnak lehet szaga, de csak persze ha nincs takarítva. Melyik állat után ne lenne az 4-5 nap után? Az almot legalább 2-4 alkalommal takarítani kell hetente. Hisz egy cica vagy kutya sincs egy kis ketrecbe zárva napokra az ürüléke mellé, hisz akkor az is szagos lenne.

A tengerimalac helyének legalább 80-100 cm hosszúnak kell lennie és 50-70 cm szélesnek. Valamint a magassága akkora kell hogy legyen, hogy két lábon feltudjon benne egyenesedni. Amennyiben több malacot tartunk nagyobb helyre van szükségünk. Két malac számára egy min. egy 100 x 60 cm-es standard ketrec kell. 

Terráriumban tartás kizárt, mivel nehezen szellőzik.

A ketrecnek lehetőleg olyan szobát válasszunk ami nyugodt, fényes. Vezetékek és virágok legyenek biztonságban, esetleg magasban

vagy vezetékvédő tokokban.

A ketrecbe, malacszobába érdemes búvóhelyeket tenni, mert nagyon szeretnek mindenbe bele bújni és

minden tárgy alábújni. Valamint szeretnek mindenre felülni is, így egy lapos tetős dobogó, házikó jól jöhet. Azzal, hogy a malacunk számára tágas ketrecet biztosítunk, még nem tettünk meg mindent. Érdekes környezetet kell létrehoznunk, búvóhelyekkel, alvóhellyel, esetleg játékokkal. Érdemes lehet pár hetente átrendezni, 1-1 tárgyat cserélni, hogy ne unatkozzon a kisállat és fenntudjuk tartani természetes kíváncsiságát.

A ketrecet lehetőleg ne a hálószobába tedd, hogy ne ébredjetek fel egymásra. A legjobb ha van egy nem forgalmas, huzatmentes, világos, 15-25°C hőmérsékletű szoba amit kineveztek malacszobának. Ugyanakkor a tengerimalacok jobban tűrik a hideget, mint a meleget, mivel izzadni nem tudnak.  A ketrecet lehetőleg ne tedd radiátor elé, ablakba, televízió mellé. Ha nincs "malacbiztos" szoba a házban, akkor legegyszerűbb egy fa vagy fém karámot is beszerezni, amivel a szoba egy részét lelehet keríteni vagy akár a ketrecet is körbekeríthetjük. 

Alaptartozék az itató, szénatartó és etetőtál. Az itató 300-1000 ml űrtartalmú legyen. Az etetőtál kb. 2-4 dl űrtartalmú, ha kerámia tál akkor feldönteni sem tudják. A széntartó lehet fém vagy műanyag zseb vagy belógatható laszti, esetleg fa tároló is.

A ketrecet borítsuk be bőségesen alommal. Alomnak legjobb a faforgács amit 1-3 naponta cserélni kell a ketrec nagyságától és a malacok számának függvényében. Fűrészport, macskaalmot ne használjunk! Esetleg fapellet vékony szalma vagy szénaréteggel borítva, csutka vagy gyapot alom is beválhat.

Fontos: A kifutónál ügyeljünk minden lyukra, ezeket gyorsan megtalálják. A kinti kifutónak legyen teteje vagy egy rész ami árnyékos ez véd a napszúrástól, a tető ragadozóktól isFigyeljünk a mérgező és ehetetlen dolgokra kint és bent is! A lakásban különösen a szobanövények és a vezetékek okoznak gondot, ezeket elfogyasztása általában elhulláshoz vezet! 

 

Nyuszikra, rágcsálókra és kisemlősökre specializálódott webshop: https://nyusziplaza.hu/

 Ötlettár