Csoda Poca és Csoda Csini
 Tengerimalac és Csincsilla Tenyészet

 Nemek

 

Az ivar meghatározásához célszerű a malacokat a hátára fordítani, óvatosan nyomjuk meg a hasat a genitáliák tájékán. A hímnél ilyenkor előbújik a pénisz és szépen látszanak a herék, amennyiben még fiatal az állat, akkor "i" betűre hasonlít az ivarszerv, végbélnyílástól jól elkülönül a pénisz. A hímmmel ellentétben a nősténynél egy "y"betű formálódik.

 

Nőstény

Hím

 

 

Egy vagy több malac?

 

A tengerimalac minden bizonnyal a legbékésebb állat, amelyeket csak eltudunk képzelni. A ragadozókkal szemben semmilyen természetes védekezési lehetősége nincsen. A tengerimalac soha nem harap, kizárólag akkor fordulhat elő ilyen, ha erős fájdalmat okozunk neki. Metszőfogait kizárólag a fajtatársaival a takarmányért vagy a nőstényért folytatott hierarchia harc esetén használja. Ezek a harcok azonban vér nélkül folynak le, általában pózsorozatból és egy vagy két harapásból állnak. Komolyabb harcra csak akkor kerül sor ha több hímet engedünk össze nősténnyel, így megküzdenek érte. De két hím aki egymás mellett nő fel, békében és barátságban megfér egymás mellett. Egy másik jellegzetes viselkedési forma a rudliképzés, ami csak több tengerimalac együtt tartásánál figyelhető meg. Amikor egy megfelelően nagy ketrecben két hímet tartunk sok nősténnyel, akkor hamarosan észrevehető, hogy minden hím körül egy nőstényekből álló csoport alakul ki. Ami többi-kevésbé tartósan így is marad.

 

A tengerimalacokra két vagy több malac esetén is igaz a hierarchikus berendezkedés. Ha csak két malacunk van akkor is megfigyelhetjük, hogy mindig van egy vezető és egy követő. Általában együtt mozognak, futnak, esznek, de az egyik mindig elől fut, mindig előbb eszik, ők a többnyire erősebb, bátrabb, kezdeményezőbb állatok. Viszont ez sincs kőbe vésve, a tengerimalacok mind más és más személyiségek. Azaz sok törődéssel és türelemmel könnyen megfigyelhetjük ki milyen egyéniség és kinek mi a legjobb.

A tengerimalacot soha ne tartsuk egy ketrecbe más kisállattal, rágcsálóval pl.: nyuszival. Igényeik, kommunikációjuk, tartásuk nem egyezik, így megtűrik egymást, de nem boldogok, így külön ketrec mindenképp szükséges!

Tehát kis túlzással, de állítható hogy: Egy malac nem malac. Hiszen a tengerimalac társas lény a vadonban őseik is csoportosan élnek, így a háziasított tengerimalacok is csak akkor érzik igazán jól magukat, ha egy vagy több fajtatársukkal élhetnek együtt. Serkentően hat az egészségükre és megnyugtatja őket a fajtatársak közelsége. A legjobb ha 2 hím vagy 2 nőstény malacot választunk, így elkerülhető a szaporulat.

A tisztán nőstényekből álló nagyobb csoport esetén is teljesen elkerülhetőek a konfliktusok, jól kijönnek egymással. Tökéletesen elvan egy hím több nősténnyel is, ebben az esetben viszont a még fiatal hím állatot ivartalaníttatnunk kell. Több hím elhelyezése egy közösségben akkor lehetséges ha fiatalon szoktatjuk össze őket és együtt nőnek fel vagy ha még soha nem volt még kapcsolatuk nősténnyel. Két hím, egy nősténnyel biztos komoly harcot eredményez a hímek között, így ez kizárt.

Egy hím és egy nőstény tartása sem eredményez konfliktust, viszont tudnunk kell a nőstények 30-40 naposan, a hímek 50-60 naposan már ivarérettek! Tehát ivartalanítás nélkül nem tarthatóak együtt, hisz különben idő előtti sok utódra számíthatunk, azaz a még növésben lévő fiatal nőstény vemhesülése veszélyes lehet! Tenyésztésbe vételhez minimum 8 hónaposan kell lennie egy nősténynek, viszont 1 évesnél idősebb sem lehet. Tehát 8 hónaposnál fiatalabb és 1 évesnél öregebb (még nem fialt) állatot fedeztetni nem ajánlott! Fontos tudni, hogy az ellést követően a nőstény újra ivarzik pár órán belül, így a hím nem maradhat a közelében. Valamint a kicsiket 3,5-4 hetesen nemenként csoportosítva le kell választani.

 

Tehát ajánlott csoportosítás:

- 2 nőstény

- 2 hím (ajánlott már kiskortól együtt nevelni őket)

- 1 kasztrált hím 1-5 nősténnyel

- több nőstény

 

 

Ivartalanítás

 

 Az ivartalanítás állatorvos által végzett altatásban történő egyszeri rutinműtét, mely során az ivarszervek eltávolítása, elkötése történik. Nincsen műtét kockázat nélkül. Ez a kockázat nő a kistestű rágcsálóknál, ezért speciálisan kell altatni őket (gázzal) és az ébredésnél is jobban kell figyelni. Érdemes olyan helyre vinni, ahol gyakran végeznek ilyen beavatkozást, valamint az orvos kisállatokra/rágcsálókra van specializálódva.

Az ivartalanítás előtt (nem úgy mint macskánál/kutyánál) nyugodtan ugyanúgy etethető a malacka. A műtét után extra adag C-vitaminra lesz szüksége, valamint a ketrecbe érdemes alom helyett törölközőt, pokrócot vagy kutyapelenkát tenni, amit naponta cserélünk, így ellenőrizhetjük az ürítést és tisztán tarthatjuk a helyét és a sebet is.  


Pozitív hatások:

  • a méh, petefészek és here daganatok, ciszták teljesen megelőzhetőek
  • az emlőrák esélye is sokat csökken
  • a malac nem zargatja tovább a párját
  • elkerülhető a szaporulat