Csoda Poca és Csoda Csini
 Tengerimalac és Csincsilla Tenyészet

A következőkben rövid leírásokat láthatsz a tengerimalacok fajtáiról, de leginkább a nálunk is tenyésztett fajtákról.

A fajták közötti különbség csak szőrben mutatkozik: hosszú/rövid, forgók száma és helye, göndör/egyenes...

 

RÖVID SZŐRŰEK

 

Fajta Szőr Fotó
Angol rövidszőrű Szőre teljesen sima, rövid, egyenletes hosszúságú, valamint fényes és dús. Nincsenek forgók, rozetták és választékok.
Angol bóbitás A malac homlokán rozettaszerű szőrkorona látható. A korona színe megegyezik a malac testén látható színnel.
Amerika Bóbitás A malac homlokán rozettaszerű szőrkorona látható. A korona színe fehér, kontrasztban áll a testen látható színnel.
Abesszin A malac egész testén rozetták (forgók) találhatóak. Összeborzoltnak tűnik, szőre durva.
Európai rex

A szőrszálak viszonylag rövidek, kissé durva, rugalmasak, hullámosak, a bőrre merőlegesek.

 

Teddy

Nagyon hasonlít a rexhez, de a génmutációjuk más és kicsit bodrosabb. (A kettő párosításából sima szőrű kicsik születhetnek csak.)

+1 A szőrtelen:

Kopasz 

Két fajta is lehet: Skinny és Baldwin. A különbség: a skinnynek van néhány szőrszála, bajúsza. A baldwin szőrösen születik, de kb. 3 hetesen az összes szőrszála kihullik.

 

 

HOSSZÚ SZŐRŰEK

 

Fajta Szőr Fotó
Sheltie Szőre hosszú, dús és rozetták nélküli. Sörénye hátrafele nő, így nem fedi a fejet. Az oldalakon lévő szőr egyenletesen hosszú, az uszálya pedig még ennél is hosszabb. Szőrén nem lehet választék. Speciális gondozás mellett a szőre igen hosszúra megnő.

Koronás

 

Hosszúszőrű bóbitás tengerimalac. Egy Sheltie és egy Bóbitás (Crested) keresztezéséből származik, szőre a Sheltiehez hasonló, azzal a különbséggel, hogy a fejtetőn egy rozetta található.

Perui  Szőre hosszú és selymes. Fején a szőr előrelógó, a faron pedig két rozetta található. A sörényt alkotó szőr a vállakból indul ki, és egyenletesen fedi a fejet. Az oldalán és a vállán lévő szőrzet valóságos függönyt alkot teste körül, és sehol sem hézagos. Uszályát a faron megfelelően elhelyezkedő forgók teszik sűrűvé. Speciális gondozás mellett szőre igen hosszúra nőhet.
Angóra A perui malackákhoz hasonlítanak azzal a különbséggel, hogy több rozettájuk van.
Texel A Rex és a Sheltie keresztezéséből származik. Szőre hosszú, dús és bodros, tapintásra puha és ruganyos. Az oldalakon lévő szőr egyenletesen hosszú, uszálya pedig ennél is hosszabb. Szőrén a középső választék jól látható. Nincsenek forgók, rozetták, és a pociján a szőr rövid és göndör.

Merinó A texel és a koronás keresztezéséből származik. Szőre hosszú és hullámos, a fejtetőn egy rozetta található.
Alpaka A texel és a perui keresztezéséből származik. Szőre a rexéhez hasonló, csak éppen hosszú. Az Alpaka fején a szőr előrelógó, a faron két rozetta található.
Mohair Az alapkával rokon, csak többletrozettával rendelkezik.Mondhatjuk úgy is, hogy a Mohair az Angóra göndörszőrű változata.

k mint az alapkánál leírtak.

Színváltozatok

Egyszínű változatok: A malackák a fekete sor (csokoládébarna, fekete, lila, kék, kévébarna) és a vörös sor (arany, sárfrány, sárga, krém, fehét, vörös) színváltozataiban pompáznak. A fedő és az aljszörzetnek is egyszínűnek kell lennie az állat egész testén.

Többszínű változatok: A fajta tiszta állatkáknál a megjelenő színek és azok elhelyezkedése is meghatározott. Ezen belül több változatot különíthetünk el, melynek nagy része a többi fajtájú malackáknál is megtalálhatóak.

 • Bikolor: Mindössze két szín jelenik meg az állaton, váltakozva, de ezek a színek nem lehetnek a fekete vagy a vörös színek.

 • Trikolor: Itt három szín jelenik meg, a területek váltják egymást. Az egyik színnek mindenképp a fehérnek kell lennie, a másik kettő közül pedig az egyik nem lehet fekete vagy vörös.

 • Teknőctarka: A vörös és a fekete színű területek felváltva jelennek meg az állaton.

 • Teknőctarka fehér: A vörös, fekete, és fehér színes területek váltják egymást

 • Aguti: A mali pocakján lévő szőrzet kivételével minden szőrszál kétszínű. A bőrhöz közeli rész fekete (vagy a fekete sor színe), a  másik fele a vörös (vagy annak  a sornak a színe) A pocakon lévő szőrnek meg kell egyeznie a hátán lévő külső szőr színével.

 • Cser: a pocakon lévő szőrzet vörös, vagy a vörös sor egyik színe, a test többi részén pedig a fekete sor egyik színe uralkodik.

 • Szatén: A nevét onnan kapta, hogy a mali szőre selymesen csillogó. Ez egy mutáció eredményeként jött létre. Bármely fajtában és szőrzettípusban megtalálható. És bármyely színben, vagy színkombinációban megjelenhet

 • Brindle: A mali egész testén a fekete és a vörös szőrszálak egyenletesen keverednek, nem alkotnak összefüggő területet.

 • Dalmata: A mali törzse pöttyös fehér, a feje és a tappancsai pedig színesek. Pároztatásnál figyeljünk arra, hogy csak egyszínű állattal pároztassuk, így kerülhetjük el, hogy a kicsit elpusztuljanak (akár már az anya méhében) vagy genetikai rendellenességgel jöjjenek a világra.

 • Márványozott: A mali feje és lábai színesek, a törzsén a színes és fehér szőrszálak egyenletesen keverednek. Nem lehetnek összefüggő egyszínű területek. Ezt a fajtát is csak egyszínű malival pároztassuk, mivel ugyanolyan problémák léphetnek fel, mint a Dalmata esetében.

 • Himalája: A nózin, a füleken és a tappancsokon a fekete sor egyik színe található.

 • Holland: Két színből áll, ebből az egyik a fehér. A színek pontos helye meghatározott. A buksiján találhatunk két színes fejfoltot. A test elülső fele, a feje kivételével fehér, a hátulsó fele színes, a hátsó lábakon pedig fehér zoknicskát találhatunk.